Okładka: "Jerozolima" - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Jerozolima

Autor: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Kategoria: Książki kucharskie

Data wydania: 05.11.2014


Na kartkach “Jerozolimy” Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.

Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.

Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W „Jerozolimie” połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.

Patron medialny: Kuchnia+ HD

Więcej informacji o książce na stronie jerozolima.filo.com.pl

przejdź do sklepu...Kup książkę


Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Yotam Ottolenghi jest właścicielem czterech londyńskich restauracji nazwanych od jego nazwiska oraz ekskluzywnej restauracji Nopi, również w Londynie.

Wydał sześć książek kulinarnych: Ottolenghi. The Cookbook, Obfitość (z kuchnią wegetariańską), Jerozolima, Cała obfitość (także z kuchnią wegetariańską) NOPI oraz Słodko.

Zarówno Obfitość, jak i Jerozolima były wielokrotnie nagradzane i trafiły na listę bestsellerów „New York Timesa”.

Sami Tamimi jest partnerem Yotama w sieci restauracji Ottolenghi i współautorem książki „Ottolenghi: The Cookbook”.

zobacz książki: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi