Okładka: "Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej" - Justyna Czekaj-Grochowska

Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej

Autor: Justyna Czekaj-Grochowska

Kategoria: Książki kucharskie

Data wydania: 28.09.2016


Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima!

Książka “Buonissima” to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Autorka wybrała trzy jakże różne dzielnice: Emilię-Romanię - stolicę większości typowych włoskich produktów chronionych certyfikatami i włoskim znakiem jakości; Toskanię, której krajobrazy i kuchnia jest synonimem rodzinnego, włoskiego biesiadowania; Sycylię – błękitną wyspę, jakże inną od kontynentalnej Italii, której kuchnia zachwyca a życie koncentruje się na tym co tu i teraz.

Buonissima! to smakowita książka kulinarna – ponad 100 łatwych w przygotowaniu, typowych regionalnych przepisów. Dodatkowo elementarz wiedzy i umiejętności przygotowania włoskich typowych dań. Jak zrobić ciasto na focaccię, piadinę, makarony, jak przygotować klasyczne marynaty, sosy – to włoskie abecadło przedstawione jest w sposób prosty i przystępny.

Buonissima! to także poradnik kulinarny – gdzie kupić najlepszą oliwę, ocet winny, jakie rodzaje pomidorów używamy do przygotowania poszczególnych dań, co oznaczają certyfikaty przy wędlinach i serach – wiedza niezbędna dla każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Buonissima! to praktyczny przewodnik kulinarny – jakie miejsca wybrać aby spróbować najlepszej focacci, gdzie kupić warzywa i owoce, a gdzie sławne włoskie szynki i sery – słowem kulinarna mapa Italii.

Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala.

RECENZJE:

“Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki – wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!”
- Jerzy Stuhr

“To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana.”
- Robert Makłowicz

“Nie tylko wspaniałe przepisy ale i wspomnienia osoby, która przez lata zgłębiała wiedzę na temat prawdziwej włoskiej, domowej kuchni przemierzając Italię z północy na południe”
- Elżbieta Penderecka

“Trzymają Państwo w dłoniach książkę rzetelną, ciekawą, niebanalną. Wraz z autorką podróżujemy przez regiony Włoch, ucząc się ich różnorodności. Opisane na stronach jedzenie prosi się jedynie o dźwięk rodzinnej biesiady.”
- Aleksander Baron

przejdź do sklepu...Kup książkę

Justyna Czekaj-Grochowska

Justyna Czekaj-Grochowska

Przez ponad 10 lat podróżowała po Italii i pracowała w tamtejszych regionalnych restauracjach. Pasję do włoskiej kuchni kontynuuje do dziś, prowadząc restaurację i salumerię Portobello w Krakowie.

zobacz książki: Justyna Czekaj-Grochowska