Okładka: "Jak być domową boginią" - Nigella Lawson

Jak być domową boginią

Autor: Nigella Lawson

Kategoria: Książki kucharskie

Data wydania: 09.11.2011


To jest książka o pieczeniu, nie książka z przepisami na wypieki – a już na pewno nie rodzaj podręcznika albo przewodnika po nieznanym lądzie. Nie chcę Cię zapędzić do kuchennych koszar ani nawet sugerować, że byłoby to pożądane. Uważam jednak, że zbyt często odchodzimy od sfery domowej; mogłybyśmy poczuć się lepiej, odzyskując część kuchennego terytorium i czyniąc je przyjaznym, a nie odstręczającym. Pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu. Nie jest to kwestia czysto kulinarna: gotowanie, jak wiemy, pozwala radzić sobie z pewnymi rzeczami i osiągać cele, które z kuchnią nie mają nic wspólnego. Dlatego jest takie ważne.

Kłopot z modną nowoczesną kuchnią nie polega na tym, że jedzenie jest niesmaczne, tylko że skupiamy się na sprawności i zręczności zamiast na przyjemności. Czasem te rzeczy się liczą, ale bywa, że nie chcemy się czuć jak postmodernistyczne postfeministki i kobiety cyborgi, tylko jak domowe boginie, budzące ociężałe zmysły muszkatołowymi oparami piekącego się ciasta.

Nie mówię, że chcę być domową boginią, chcę się tylko czuć tak, jakbym nią była. Pieczenie ciast daje ogromną satysfakcję między innymi dlatego, że włożony wysiłek jest niewspółmiernie mały w porównaniu z wdzięcznością, którą wzbudza. Powszechnie uważa się, że pieczenie jest trudne (i nie ma potrzeby prostować tego przekonania), ale przygotowanie blachy mufinek albo biszkoptu nie trwa dłużej niż 25 minut, a zysk jest spory: nasze samopoczucie znacznie się poprawia. O to chodzi w pieczeniu – o dobry nastrój, otulenie ciepłą, słodko pachnącą aurą, odprężenie się i porzucenie biurowej rzeczywistości. Na tym polega siła wypieków, które mają moc kojenia duszy…

przejdź do sklepu...Kup książkę


Nigella Lawson

Nigella Lawson

Nigella Lawson jest najbardziej znaną Brytyjką gotującą na ekranie. Autorka wielu kulinarnych bestsellerów i programów telewizyjnych, ogłoszona jedną z najpiękniejszych kobiet Wielkiej Brytanii. Pracowała jako dziennikarka w "The Sunday Times", "The Guardian", "Daily Telegraph" i "Times Magazine" w Wielkiej Brytanii oraz w "Gourmet" i "Bon Appetit: w USA. Miłość do gotowania i jedzenia wyniosła z domu, a przygotowywanie potraw stało się częścią jej życia zawodowego, gdy zaczęła pisać do rubryk kulinarnych w "The Spectator" i "Vogue".

W 1998 roku wydała pierwszą książkę "How to Eat", która przez krytyków została okrzyknięta jedną z najważniejszych książek kulinarnych w historii. Stała się bazą dla programów telewizyjnych zrealizowanych przez brytyjską stację Channel 4. W 2001 roku Nigella Lawson zdobyła tytuł autora roku w Wielkiej Brytanii. Do tej pory wydała 8 książek kucharskich i zrealizowała 6 serii programów telewizyjnych. Mieszka z dziećmi w Londynie.

zobacz książki: Nigella Lawson