Okładka: "Run&Cook" - Jagoda Podkowska, Michał Toczyłowski

Run&Cook

Autor: Jagoda Podkowska, Michał Toczyłowski

Kategoria: Książki kucharskie

Data wydania: 04.04.2018


„Dobrze dobrana i zbilansowana dieta daje mi energię, podnosi pewność psychiczną i pozwala walczyć na najwyższym światowym poziomie”.
- Patrycja Bereznowska – mistrzyni świata w biegu 24 h, rekordzistka świata w biegu 24 h i 48 h

„Dzięki prawidłowemu odżywianiu mogę nie tylko mocno trenować, lecz przede wszystkim szybko się regeneruję, dużo lepiej czuję na co dzień, a w rezultacie osiągam wymarzone cele na zawodach”.
- Bartosz Olszewski – najlepszy biegacz Wings For Life World Run 2017, autor bloga Warszawski Biegacz

„Od tego, czym »zatankujemy« nasz organizm, zależy nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Kiedy uprawiamy regularnie sport, odżywianie staje się jeszcze ważniejsze, bo to od tego, co zjemy, zależy, czy będziemy mieć siły i chęci na trening. Wyznaję kilka zasad w kuchni, ale najważniejsza brzmi: jak najmniej przetworzonego jedzenia”.
- Anna Szczypczyńska – autorka bloga Panna Anna Biega i książki „Zakochaj się w bieganiu”

Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. „Run&Cook” pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy.

Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:

  • dla amatorów,
  • dla osób biegających regularnie
  • oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.

Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook” będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.

Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych? Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo? A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki? Wszystko znajdziesz w „Run&Cook” z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Zatem: READY, STEADY, GO!

Jagoda Podkowska, Michał Toczyłowski

Jagoda Podkowska

Wszystko, co robię na co dzień, zarówno w pracy, jak i w domu, sprowadza się do dbania o zdrowie własne i innych. Sport towarzyszył mi od zawsze, a w pewnym momencie zaczęłam też pracować nad swoją dietą i suplementacją, dzięki czemu przetestowałam na sobie wszystkie możliwe rozwiązania. Zrozumiałam też, że odżywianie ma niesamowitą moc. Kocham rower, brazylijskie jiu-jitsu (Mistrzostwo Polski, Puchar Polski, liczne zwycięstwa na zawodach międzynarodowych) i wspinaczkę. Startuję w biegach na 10 km, półmaratonach, biegach z przeszkodami, a także ukończyłam triathlon na dystansie olimpijskim. Od 2013 roku współpracowałam z High Level Center, gdzie stworzyłam Departament Żywienia High Level Dieta. W ciągu 4 lat skonsultowałam ponad 1200 nowych podopiecznych. Na początku 2018 roku otworzyłam własną klinikę Blueberry Health & Diet (www.blueberry.clinic). Doktoryzuję się w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW. Prowadzę wykłady na uczelniach wyższych i na studiach podyplomowych na AWF w Warszawie. Na co dzień opiekuję się sportowcami zawodowymi różnych dyscyplin, amatorami sportu, ale też osobami niezwiązanymi ze sportem. Współpracowałam z Polskim Związkiem Tenisa, PZ Golfa, PZ Podnoszenia Ciężarów, a obecnie pracuję z PZ Piłki Nożnej, PZ Piłki Ręcznej, PZ Łyżwiarstwa Szybkiego oraz z wieloma trenerami przeróżnych dyscyplin sportowych, w większości wytrzymałościowych.

Michał Toczyłowski

Całe moje życie krąży wokół jedzenia. W pracy gotuję, w domu gotuję, w wolnym czasie chodzę do restauracji i jem. Stale uczę się od innych kucharzy, dokładnie zapisuję każdy nowo poznany przepis. Jestem kucharzem z zawodu i zamiłowania. Szlify kulinarne zacząłem zdobywać w wieku 16 lat w warszawskiej kawiarnio-restauracji Nabo, gdzie poznałem tajniki kuchni skandynawskiej. Następnym krokiem była restauracja Moonsfera, a kilka miesięcy później tra łem pod skrzydła Jacka Grochowiny, aby poznać sztukę ne diningu. Po roku zostałem przyjęty do jedynej w tamtym czasie restauracji w Polsce z gwiazdką Michelina – Atelier Amaro. Odbyłem tam dwuletnią praktykę. Pracowałem także w koncepcie Adrianny Marczewskiej, La BlaBla, jako sous chef, a następnie poznawałem tajniki kuchni francuskiej u boku Erwana Debono w restauracji Bez Tytułu. Obecnie gotuję w Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz stale współpracuję z kucharzami: Grzegorzem Łapanowskim, Davidem Gaboriaud czy Jakubem Steuermark. Gotuję i piszę dla Magazynu Kuchnia, w którym prowadzę rubrykę „Gotuj krok po kroku”. Razem z kilkunastoma innymi kulinarnymi zapaleńcami pobiłem rekord Guinessa na największą mozaikę sushi na świecie.

zobacz książki: Jagoda Podkowska, Michał Toczyłowski