Wydawnictwo Filo jest butikowym domem wydawniczym, specjalizującym się w książkach kulinarnych i poradnikowych. Filozofią Filo jest wydawanie jedynie kilku rocznie prestiżowych tytułów na najwyższym poziomie językowym, edytorskim i estetycznym.
Wśród autorów książek kulinarnych znajdują się Nigella Lawson, Yotam Ottolenghi, Sophie Dahl, Nigel Stater czy Anthony Bourdain.
Filo kreuje także własne książki kulinarne np. serię dydaktyczno-kulinarną zapoczątkowaną tytułami Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty, Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza oraz Sex&Cook. Miłość od kuchni. Prawa do wydania tych tytułów są z sukcesem sprzedawane za granicę.
Wydawnictwo specjalizuje się także w poradnikach m.in.: bestsellerowa seria Perfekcyjna pani domu Anthei Turner, a także kultowe książki modowe Niny Garcii, czy pierwszy w Polsce poradnik o „osiędbaniu” napisany przez siostry Narain.